Informatie

Als je eens een rondje doet langs verschillende liefhebbers van bomen heb je grote kans dat de Parrotia persica de revue passeert. Vooral in de herfst, die duurt bij deze Perzisch ijzerhout gelukkig lang, is dit misschien wel de mooist verkleurende boom. Al vroeg in de herfst verschijnen de eerste rode, gele en oranje kleurtinten aan de uiteinden van de bladeren. Deze kleuren doortrekken geleidelijk de hele boom in een vlammende verkleuring. Vandaar dat deze boom ook wel vlamboom wordt genoemd.

De Parrotia is familie van de toverhazelaar (Hamamelis). Dat is ook te zien aan de vroege bloei voordat hij in blad komt. Al in januari kunnen de kleine rode bloemen verschijnen. Als de zon op deze subtiele bloempjes valt resulteert dit in een rode waas over de boom. Waar de bloei misschien wat minder opvalt geldt dit niet voor het prachtige wintersilhouet gevormd door de grillige takken en stam. Dit soort kan 10-12 meter hoog worden.

De Parrotia persica is vernoemd naar Friedrich W. Parrot, de eerste man, na Noach, die de top van de Ararat bereikte. De Ararat ligt in het huidige Iran wat vroeger Perzië heette. Toen de plantkundige Karl Anton Andreevich Meyer in 1830 deze boom in de buurt van de Ararat vond, vernoemde hij hem naar zijn beroemde collega. De Nederlandse naam Perzisch IJzerhout dankt deze boom aan het feit dat het hout ijzerhard is.

Perzisch IJzerhout
NO.
56
parrotia persica
Parrotia Persica
Parrotia Persica
Parrotia persica
Parrotia Persica
Parrotia persica herfst
Parrotia persica herfstkleur
Ik wil graag bestellen
Aantal beschikbaar 1 stuk
Prijs € 4.380,-
Omtrek Meerstammig
Hoogte 4-5 m
Leeftijd 20-25 jaar
  • Opvallende stam
  • Mooi silhouet
  • Bijzondere vorm

Op zoek naar een kleinere maat?

Bekijk aanbod

Bezorging van de boom

Het vervoeren van bomen en struiken is specialistisch werk. Door de jaren heen hebben wij geleerd om een grote variëteit aan bomen te vervoeren. De bomen worden voorzien van een stevige kluit, ingewikkeld in jute gaas en extra verstevigd met een korf van staaldraad. We zetten onze ervaring in om de boom zo goed als mogelijk bij u af te leveren.

Aanplanten van de boom

Het goed aanplanten van een boom is vakwerk, essentieel voor het aanslaan van een boom. U kunt dit aanplanten met een gerust hart overlaten aan onze specialisten. Ze zorgen, met behulp van het goede aanplantmateriaal, ervoor dat de boom een goede plek krijgt bij u in de tuin. De bomen worden bij het planten gesnoeid.

Onderhoud van de boom

Het doorgroeien van de boom is afhankelijk van een aantal factoren waaronder het weer en de manier waarop de boom verzorgt wordt. Het is mogelijk om de boom door ons te laten onderhouden zodat u onbezorgd van de boom kunt genieten. Wij houden de boom in de gaten, zorgen er voor dat hij genoeg water en bemesting krijgt en snoeien de boom zoals nodig is.

Advies op maat

Wij helpen u graag bij uw keuze voor een boom. Met onze ervaring en deskundigheid kunnen wij u adviseren over de boom die bij u en uw tuin past. Waar dat nodig is plannen we een bezoek aan onze kwekerij of komen we langs bij u thuis.

Ik heb interesse in deze boom